Tentoonstelling Westfriesmuseum op NPO1

Muurvullende schilderijen

Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda, dook voor Nu te Zien! in de betoverende wereld van 'Ambacht aan de Wand'.

 

In de achttiende eeuw was handgeschilderd behang ontzettend populair. Bomen, bloemen en hele landschappen vulde de muren. Het Westfries Museum vertelt het verhaal van deze ambachtelijke schilderkunst. 'Ambacht aan de wand' is te zien tot en met 23 januari 2022 .

 

Tegenwoordig is behang een massaproduct, maar in de achttiende eeuw werd het nog met de hand geschilderd. Moet je je voorstellen wat een werk dat was voor één hele kamer. Laat staan voor een heel huis! De behangen uit die tijd lijken eigenlijk meer op grote schilderijen dan op de behangrollen zoals we die nu kennen. Muren werden bijvoorbeeld gevuld met landschappen en mythologische of historische verhalen. Het Westfries Museum ziet de achttiende eeuwse behangen dan ook niet enkel als ambacht, maar als wandkunst.

Snijder&CO behangkunstenaars

Handbeschilderde behangen zijn anno nu zeldzaam, maar het bestaat wel! Ontwerpduo Snijder & Co verdiepten zich uitvoerig in de technieken en historie van het behangschilderen. Hun ontwerpen maken ze helemaal op maat met prachtige designs, geïnspireerd op de achttiende eeuwse behangen, maar met een moderne touch. Hun werk is in het Westfries Museum te bewonderen naast de oude schilderingen.

 

Meer informatie vind je bij het Westfriesmuseum: wfm.nl