· 

Behangkunst Snijder&CO in Museum Oud Amelisweerd

Eind maart 2018 opent het MOA de tentoonstelling Flower Power waarin de relatie tussen mens en bloem centraal staat. Kunstenaars Marcelo Gimenes en Jaap Snijder hebben in samenwerking met het museum een kleurrijk behangkunstwerk gemaakt geïnspireerd op de oude florale motieven van het museale landhuis in Bunnik. Het handgeschilderde behang is een spannende combinatie van het Chinese- en Nederlandse behang en wordt tentoongesteld in de centrale hal van het museum. Het werk heeft de passende titel 'Tijdperk van bloei' gekregen.

Behangkunstwerk 'Tijdperk van bloei'

 Over Museum Oud Amelisweerd | MOA
Het eind achttiende-eeuwse landhuis Oud Amelisweerd werd bijna 250 jaar geleden gebouwd door Gerard Godard baron Taets van Amerongen en was ooit het buitenverblijf van koning Lodewijk Napoleon. Vandaag de dag behoort het MOA tot de top-100 van Rijksmonumenten.

Omdat het huis nooit intensief bewoond is geweest, zijn veel oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Een beroemd voorbeeld is het Hollandse behangsel in de fazantenkamer en het unieke Chinese behang in de salon. Maar ook in de andere kamers van het landhuis is behang uit verschillende perioden bewaard gebleven. Naast de contemporaine Armando collectie het beheert het MOA ook de collecties van de Stichting Historische Behangsels.

Reproductie in museumwinkel

Een prachtige reproductie van het behangkunstwerk is vanaf 31 maart exclusief in de museumwinkel van het MOA verkrijgbaar.

Het behang kost 156,- euro en is gedrukt op hoogwaardig vliesbehang ( formaat van 186 x 275 cm (bxh)). Verder is het mogelijk meerdere panelen naast elkaar te plakken zodat er een sfeervolle ruimte ontstaat vol met bloemen.

Hier kunt u zien hoe het kunstwerk tot stand is gekomen.


Snijder&CO kunstenaar luisteren naar Susan Lammers (directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
Snijder en CO bij de opening van de tentoonstelling

Kleurrijke opening MOA

 De tentoonstelling Flower Power in het Museum Oud Amelisweerd (MOA) is vrijdag 29 maart feestelijk geopend. Diverse sprekers waaronder Susan Lammers (directeur RCE), Yvonne Ploum (directeur MOA) en hoogleraar Joyce Goggin (VU-amsterdam) spraken over de tentoongestelde werken met bloemthema's uit 400 jaar kunst- en wetenschapsgeschiedenis.

 

Het landhuis in Bunnik toont diverse topstukken uit Utrechtse collecties waarin de bijzondere symboliek en intrigerende relatie tussen bloemen en mensen centraal staat.

 

Opening door Yvonne Ploum (directeur MOA)
Feestelijke tent voor het Museum Oud Amelisweerd
Prachtige muziek tussen de presentaties
Prachtige muziek tussen de presentaties