Huis Van Gijn is een historisch museum in Dordrecht, gevestigd in het voormalige woonhuis van de 19e-eeuwse verzamelaar en bankier Simon van Gijn (1836-1922). Het pand, gelegen aan de Nieuwe Haven, biedt een unieke blik op het leven van de gegoede burgerij in de late 19e en vroege 20e eeuw.
Simon van Gijn liet het huis en zijn indrukwekkende verzameling na aan de Vereniging Oud-Dordrecht. Het interieur van het huis is grotendeels intact gebleven en is een tijdscapsule van een bourgeois huishouden, met volledig ingerichte kamers, originele meubels, kunstwerken en decoraties.Het museum is verdeeld over meerdere verdiepingen, waar bezoekers onder meer de pronkkamers, de keuken, en de kinderkamer kunnen bekijken. Huis Van Gijn is onderdeel van het Dordrechts Museum, wat bijdraagt aan het beheer en behoud van het pand en de collectie. Het museum biedt niet alleen inzicht in het leven van Van Gijn, maar ook in de sociale en culturele geschiedenis van de 19e eeuw.
De tussenkamer in Museum Huis Van Gijn is een doorgangskamer die vroeger voornamelijk door het personeel werd gebruikt, onder andere als slaapruimte. Hoewel de kamer een functioneel karakter had, is bij een restauratieonderzoek ontdekt dat ook hier oorspronkelijk behang aanwezig was. Het was maar een fractie maar genoeg om een goede indruk te krijgen.
KLeurbepaling
Door een restauratiedeskundige zijn diverse kleurtrappen gemaakt van de oorspronkelijke verflagen op de muren in deze ruimte. Op basis van deze onderzoeken kon het originele kleurpalet van het de kamer worden vastgesteld. De kleuren komen overeen met dat van het kleine fragment behang dat bewaard is gebleven,. Dankzij een advertentie op de achterzijde dat het behang weten we ook dat het behang werd aangebracht begin 20ste eeuw.
Reconstructie Border
Met behulp van het fragment en een oude foto van een stalenboek is het behang zorgvuldig gereconstrueerd. In de 19e eeuw was het ook gebruikelijk om behang te voorzien van een border.
Hoewel het exacte patroon van de border in deze kamer onbekend is, is gekozen voor een typische border uit die tijd, passend bij de kleuren en stijl van het behang.
In 2022 zijn de wanden opnieuw bekleed met behang dat de oorspronkelijke uitstraling benadert. Het resultaat is een ingetogen, maar sfeervolle kamer, die recht doet aan haar geschiedenis. Hoewel het minder uitbundig is dan bijvoorbeeld de Groene Kamer van de heer Van Gijn, draagt de reconstructie bij aan de authenticiteit en charme van het huis.
Met dank aan Wyke Sybesma, curator van Huis Van Gijn.